Safar Musafir

Safar Musafir

Don't Give Up!

Ingat, setiap kali sesuatu menimpa kita, sama ada baik atau buruk, itu adalah pelajaran yang menuntut perubahan. Belajarlah secara berterusan dan berubahlah secara berterusan. Nanti kita akan mencapai kebaikan secara berterusan pula.

Followers

Untaian Hikmah

Rasulullah s.aw. bersabda : "Mukmin dengan mukmin yang lain ibarat satu anggota tubuh, satu bahagian sakit, yang lain turut akan merasakannya."

Monday, August 29, 2011

Bagaiman Keadaan Baju Kita?

Baju Raya

            Sekarang semua sibuk dengan pencarian barang-barang raya dan BAJU RAYA. Maka sesaklah di jalan-jalan yang kebiasaan nya tak sesak langsung. Kedai makan diganti kedai baju. Kedai semua panas-panas belaka. Ada kipas macam tak ada kipas. Sesak.

            Tak kurang juga tokey-tokey kedai yang menaikkan harga baju yang sepatutnya dah murah! Baju berapa tahun punya ntah. Tapi masih mahal! Mintak kurang hanya beri sedikit. Tak pa la. Itu stratergi perniagaan. Otak business.

            Semua pakat-pakat pilih baju yang lawa-lawa. Jika yang berminat pada fashion, pilih yang berfashion.

Thursday, August 25, 2011

Menjahit + Hobi = Tak !

Assalamualaikum guys!

Cuti dua(2) bulan ni amat membosankan!


 Baru saya tahu cuti itu membosankan! 


Tak bersyukur betul! Astaghfirullah ='(


Ok2! Disebabkan terlalu bosan,

Saya mencuba skill menjahit!

Wednesday, August 24, 2011

Haiwan Idola



Bee ni pakar posing tau =)

Haiwan-Manusia

            Dulu dalam satu program ada satu soalan ni ,

 “Jika awak dibenarkan untuk menjadi haiwan, haiwan apa yang awak nak jadi?”

Jawapan saya : *yangdalamgambartula*

Tuesday, August 23, 2011

Sang Pencerah



Sinopsis

                Sang Pencerah adalah sebuah movie yang berdasarkan dari kisah benar dari Negara jiran kita, Indonesia. Kisah seorang daie yang mencuba untuk mengubah fahaman-fahaman karut kiyai-kiyai di Indonesia.
                Dalam masa yang sama daie ini mencuba satu teknik baru yang mendapat tentangan dari manusia sekelilingnya. Dituduh kafir. Daie ini masih belajar bagaimana untuk menyampaikan dakwah kepada orang sekelilingnya.
                Khidmat masyarakat dibuat. Makanan dan pelajaran diberikan kepada penduduk-penduduk miskin. Bukan hanya pendidikan akademik tetapi juga agama Islam.




Friday, August 19, 2011

Pintu Besar

“… Jika kita ada kunci, tetapi kita tidak tahu bagaimana mahu membuka pintu dengan kunci tersebut. Tidak kah sia-sia keberadaan kunci tersebut???”

Perkaitan Kunci Dan Al-Quran

Kunci adalah salah satu medium untuk kita membuka pintu. Sama juga dengan Al-Quran.. Salah satu medium untuk kita membuka pintu Syurga.. Al-Quran adalah kunci kita ke syurga.

Jika kita ada kunci tersebut, tetapi kita tidak tahu bagaimana mahu menggunakan kunci tersebut, ianya sangatlah sia-sia.. 
Sama juga dengan Al-Quran.. Kita punya Al-Quran di rumah.. Siap dengan Tafsir lagi. Tapi kita tak gunakannya dan tidak tahu bagaimana mahu menggunakannya dengan baik.. Maka sia-sia lah Al-Quran itu berada di rumah kita.



Yeni Blog =)

Blog yang lama macam tak best dan ada sedikit problem. =(

insyaAllah akan re-post entry2 yang bermakna dari blog lama ...

kepada yang support .. çok teşekkür ederim (read : thank you so much)