Safar Musafir

Safar Musafir

Don't Give Up!

Ingat, setiap kali sesuatu menimpa kita, sama ada baik atau buruk, itu adalah pelajaran yang menuntut perubahan. Belajarlah secara berterusan dan berubahlah secara berterusan. Nanti kita akan mencapai kebaikan secara berterusan pula.

Followers

Untaian Hikmah

Rasulullah s.aw. bersabda : "Mukmin dengan mukmin yang lain ibarat satu anggota tubuh, satu bahagian sakit, yang lain turut akan merasakannya."

Tuesday, November 20, 2012

Allah Berbicara Melalui HambaNya

Ke marilah duhai hati, ke marilah duhai sahabat. Aku ingin kita bersama-sama muhasabah. Berbicara dengan hati kecil kita.


Astaghfirullah. Bismillah...
Dalam kesibukan metro hari ini, ku temukan seorang insan yang pada pandangan ku, seorang yang punya motivasi tinggi dalam diri. 

Apa tidaknya....


Allah kurniakan dia sebuah muka yang cacat. Mata dan hidungnya yang tidak berada di posisinya yang betul. Matanya seperti jatuh dari orbitalnya. Sebelah mukanya jatuh. Mulutnya tak seperti kita. Tak ku temukan bibirnya. ( Search : Bell's Palsy )


Dan aku jadi terfikir.


Pasti malu kan, punya wajah yang sedemikian. Dipandang orang bagai kau bukanlah dari planet bumi. Berkerut dahi melihat ciptaan Tuhan yang satu ini.


Dan tersentak seketika.


Bagaimana dalam kesesakan hidup di tanah Uthmaniyah ini, dalam penuh dan ramainya metro itu, kau berada di tengah-tengahnya. Tanpa rasa takut dilihat pelik. Tanpa perlu fikir akan diejek atau diapa-apakan.


Aku terfikir...


Pada hemat ku, kau sudah sedikit tua. Bagaimana kau harungi hidup kau, dengan wajah yang sebegitu sehingga sekarang?Hebat. Sungguh Hebat Allah itu dalam menciptakan hamabaNya.


KERANA DI SETIAP CIPTAAN-NYA, DIA MAHU KITA BERFIKIR...


Tidak kah kita bersyukur dikurniakan wajah dan fizikal yang sempurna? Apa tak cukup S E M P U R N A kah?


Tidak kah kita lihat, si dia punya semangat tinggi untuk harungi hidupnya? Kenapa tidak kita?


Motivasi diri itu, ada dalam diri kita. Kenapa tidak kita gali? Malah mengeluh tidak kenal penat. Allah tidak uji setiap hambaNya dengan ujian yang hamabaNya tidak mampu untuk pikul. 
Kenapa kita sering lupa itu?

Kenapa kita jarang bersyukur?


Tu, Allah tampar hati mu. Masih tak sedar ka? Mahu kan tamparan yang lagi hebat?Dia sedang berbicara dengan mu. Tak mahu kah kau menyambut bicara dari Sang Kekasih Hati?

No comments:

Post a Comment